ANAYASA MAHKEMESİ BİREYSEL BAŞVURU

Anasayfa ANAYASA MAHKEMESİ BİREYSEL BAŞVURU

ANAYASA MAHKEMESİ BİREYSEL BAŞVURU

Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru Nasıl Yapılır?

Bireysel başvuru nedir?

Bireysel başvuru, herkesin Anayasa’da güvence altına alınmış temel hak ve özgürlüklerinden Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve buna ek Türkiye’nin taraf olduğu protokoller kapsamındaki herhangi birinin kamu gücü tarafından ihlal edildiği iddiasıyla başvurabileceği bir hak arama yoludur.

Anayasa Mahkemesine Kimler Başvurabilir?

Anayasa Mahkemesine ; Anayasa’da düzenlenen temel hak ve özgürlükleri, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinde düzenlenen hakları ve Türkiye’ nin taraf olduğu ek protokollerde, güvence altına alınan hakları ihlal edilen herkes, bireysel başvuru yapabilir.

Bireysel başvuru nasıl yapılır?

Bireysel başvuru, 6216 sayılı Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun ve Anayasa Mahkemesi İçtüzüğü’nde (İçtüzük) belirtilen şartlara uygun biçimde ve bireysel başvuru formu kullanılarak resmî dilde yapılır.

Bireysel başvuru formu nereden temin edilebilir?

6/11/2018 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan İçtüzük değişikliğiyle bireysel başvuru formu yenilenmiştir. Başvuru formunun örneği, İçtüzük ekinde (EK-1) bulunmaktadır. Ayrıca Anayasa Mahkemesinin internet sitesinde (www.anayasa.gov.tr) yer almaktadır. 

Bireysel Başvuru Kapsamındaki Haklar

1)Eşitlik ilkesi, 2) Yaşam hakkı, 3) Maddi ve manevi varlığın korunması ve geliştirilmesi hakkı, 4) İşkence ve kötü muamele yasağı, 5) Zorla çalıştırma ve angarya yasağı, 6) Kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı, 7) Özel hayata ve aile hayatına saygı hakkı, 8) Haberleşme hürriyeti, 9) Din ve vicdan hürriyeti, 10) İfade özgürlüğü, 11) Bilim ve sanat hürriyeti, 12) Basın özgürlüğü, 13) Örgütlenme özgürlüğü, 14) Toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkı, 15) Mülkiyet hakkı, 16) Adil yargılanma hakkı, 17) Cezai konularda iki dereceli yargılanma hakkı, 18) Hükmün denetlenmesini talep etme hakkı, 19) Suçta ve cezada kanunilik ilkesi, 20)Aynı suçtan iki kez yargılanmama ve cezalandırılmama hakkı, 21) Etkili başvuru hakkı, 22) Evlenme hakkı, 23) Eğitim hakkı, 24) Sendika hakkı, 25)Seçme, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı.

Judge Hukuk olarak, Anayasa hukukunda uzmanlaşmış bir ekibiz ve müvekkillerimizin adaleti aramalarına yardımcı olmak için buradayız. Her bir müvekkilimize özel bir yaklaşım benimseriz ve yasal ihtiyaçlarına uygun çözümler sunarız. Adaletin sağlanması bizim önceliğimizdir.

Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hizmetlerimiz hakkında daha fazla bilgi almak veya danışmak ve bizimle iletişime geçmek için lütfen bize ulaşın. Adaletin peşinde koşarken yanınızdayız ve sizin için çalışmaktan memnuniyet duyarız.